A sport pozitív hatásai a mentális egészségre

A sport pozitív hatásai a mentális egészségreA rendszeres sportolás az emberi testre gyakorolt pozitív hatásairól valószínűleg mindenki hallott már, azonban a rendszeres sportolásnak van egy másik fontos egészségügyi hatása is, mégpedig az mentális egészséggel kapcsolatos pozitív hatások.

A rendszeres mozgással olyan betegségek kialakulásának esélyeit csökkenti, mint pl. a stroke, cukorbetegség és különböző szívbetegségek. A test és lélek kapcsolatának köszönhetően azonban a mentális egészségre is jó hatással van a sport. Fontos, hogy olyan mozgást, sportot kell választani, amit szívesen végzünk, ugyanis a szórakozás, a jó érzések elengedhetetlenek a mentális egészségünk javításához.

A rendszeres sportolás javítja a koncentrációs képességeket, segít a tanulásban, aminek köszönhetően az agy működésére is jó hatással van. A szívesen végzett sportolás segít a stressz csökkentésében, megelőzésében, valamint akár a depresszió is megelőzhető ilyen módon. Sportolás közben olyan hormonok termelődnek, melyek javítják a közérzetet, hangulatot, melyektől boldogabbnak érezzük magunkat. Ennek köszönhetően a rendszeres sportolásnak köszönhetően olyan mentális egészségi állapotot érhetünk el, amely hosszabb ideig, folyamatosan fennáll.