Gyógyszertár indítási tudnivalók

Gyógyszertár indítási tudnivalókA gyógyszerész szakma egyik legmagasabb pontja, amikor valaki saját gyógyszertárat, patikát tud vezetni, indítani. A gyógyszertár vezetése „egyszerűen” mehet, „csak” meg kell vásárolni egy létező patikát hozzá. Ezzel szemben a patika indítás szigorú szabályokkal rendelkezik.

Új közforgalmú gyógyszertárat csak országos pályázat alapján lehet létesíteni. A kisebb településeken, ahol nincs még közforgalmú gyógyszertár, bármikor kiírható egy ilyen pályázat. Ha az adott település rendelkezik már gyógyszertárral, akkor figyelembe kell venni a település demográfiai jellemzőjét. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy az 50 000 fő feletti lakosságszámmal rendelkező városokban minden egyes gyógyszertárra legalább 4 000 lakosnak kell jutnia úgy, hogy a gyógyszertárak számába már az újonnan létesülőt is bele kell számítani.

Hivatalból ki kell írni a pályázatot abban az esetben, ha az adott település lakossága meghaladja a 4 500 főt, és nem rendelkezik még közfogalmú gyógyszertárral. Természetesen számos olyan település van hazánkban, ahol nincs gyógyszertár, mégsem írnak ki rá pályázatot. Ennek oka nem a jogszabályokban keresendő, hanem gazdaságossági okai vannak, mivel valószínűleg kisebb falvakban nem lenne gazdaságos működtetni egy patikát a kevés ügyfél miatt.

Ezeknek megfelelően nem egyszerű manapság közforgalmú gyógyszertárat indítani, mivel a legtöbb helyen, ahol még a jogszabályok engedik a patika indítását, nagy esély van arra, hogy nem lehet gazdaságosan üzemeltetni azt.