A motorolajokról röviden

Ha nem tudjuk, miért is fontosak a motorolajok, vagy milyet válasszunk autónkba, akkor nehéz a megfelelőt megvásárolni. Cikkünkben ehhez nyújtunk segítséget.

Motorolajok fajtái

  • Ásványi,
  • Félszintetikus
  • Szintetikus

Általánosságban ebbe a három csoportba sorolhatók, azonban nincs szabvány, előírás arra, hogy melyik csoportba melyik olajok mennek.

Ásványi motorolajok

Az ásványi motorolajok ásványi alapolaj és adalékok keverékei. Az ásványi alapolaj finomított kőolaj. Tulajdonságai kiszámíthatatlanok és változóak, emiatt lassabban szállítja a hőt, mint a szintetikus motorolaj.

Félszintetikus motorolajok

A félszintetikus motorolajok szintén ásványi alapolajokból készülnek, annyi különbséggel, hogy azok átestek egy finomítási szakaszon. Olyan motorolaj, amely a szintetikus olajokhoz hasonló tulajdonságokat mutat.

Szintetikus motorolajok

A szintetikus olajok szintetizált alapolajokból készülnek, laboratóriumi körülmények között. Kiszámíthatóbb és állandóbb minőséget képviselnek, mivel konkrétan arra a célra vannak tervezve, amire használni fogják őket, kenőanyagnak. Ez a tervezés biztosítja az olaj állandó, folyamatos áramlását, és az a tulajdonságot, hogy jobban tűrik a hőt, mint a nem szintetikus oldajok.