Tesla napelemes tetőcserép

Az eddig elektromos autó gyártásával hírnévre szert tevő Tesla cég újabban napelemes tetőcserép kifejlesztésével került be a hírekbe. Az új tetőcserép kinézetre semmiben nem különbözik a hagyományos tetőcserepektől, viszont áramot termel, amivel lehet segíteni az épület energiaellátását.

A tetőcserepek edzett üvegből készülnek, hagyományos tetőcseréphez hasonló és palalemezhez hasonló kinézetben is megvásárolhatók. A cég weboldalán található kalkulátor segítségével az érdeklődők kiszámolhatják, hogy a saját házuk paramétereinek függvényében (a ház alapterülete, a napsütéses órák száma és az adott helyen igénybe vehető adókedvezmények) mennyi idő alatt térülne meg számukra, ha Tesla napelemes tetőcserépre váltanának.

A beépített cserepekre élethossz garanciát biztosítanak (az üveg és cserép részekre), a napelemes részre 30 év teljesítménygaranciát vállalnak (a standard napelemekre általában 25 év garanciát vállalnak az adott elemek gyártói).

A telepítés, felszerelés várhatóan eléggé munkaigényes lesz, várhatóan 5-7 nap, mivel a sok kis elemet nem csak egymás mellé kell helyezni, hanem csatlakoztatni is kell a napelemeket egymáshoz.

A cég tájékoztatása szerint a tetőcserepek darabja 42 dollár lesz majd, ami 452 amerikai dollárt jelent négyzetméterenként, ami kb. 125 ezer magyar forintnak megfelelő összeg. Magyarországon a napelemes tető kiépítése átlagosan 50 ezer Ft/négyzetméter áron kiépíthető, így várhatóan jóval drágább lesz a napelemes tetőcserép, mint ha hagyományos cseréppel fednénk a házunkat, és napelemeket szereltetnénk fel rá.