Kerti tó szűrőrendszerek fontossága

Kerti tó szűrőrendszerek fontosságaA kerti tó építés egyik legnépszerűbb célja, hogy az esztétikus, szép látványt jelentsen. Ehhez elengedhetetlen a tiszta víz. Az élővilágnak nincs szüksége arra, hogy a tó vize olyan tiszta legyen, mintha a csapból engednénk a vizet, azonban rengeteget ront az összképen a koszos, zavaros víz, aminek elkerüléséhez szükségünk lesz egy szűrőrendszerre, melynek alapját általában a tavi szivattyúk jelentik.

A kerti tavak sajátossága, hogy a vizet a melegebb időszakok során folyamatosan mozgatni kell, mivel enélkül nem lesz megfelelő az oxidén ellátás a tó egyes részein, valamint a felesleges szén-dioxidot ki kell vezetni a vízből.

A szűrőrendszerek többféle funkciót is ellátnak a kerti tavak esetében. A legfontosabb, hogy a tavat biológiailag rendben tartsák, lebontsák a káros anyagokat, valamint életteret biztosítanak a hasznos baktériumoknak.

A másik feladat, amit már említettünk a bevezetőben, a víz tisztán tartása. Ha nincs szűrőrendszer kiépítve, akkor a víz zavarossága extrém esetekben olyan mértékű is lehet, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem lehet látni a halakat a tóban.

A harmadik csoport a kémiai szűrés, melynek során a rendszer eltávolítja a nem kívánatos anyagokat, vegyületeket a vízből.

Figyelni kell arra, hogy a tóvízszűrők megfelelő karbantartásban részesüljenek, mivel elhalt növényi részek és egyéb szennyeződések egy idő után eltömítik a nyílásokat, aminek következtében jelentősen csökken a rendszer teljesítménye. Figyelni kell arra, hogy a tó vizében mossuk a szűrőket, hogy megtartsuk a hasznos baktériumokat.