Mi van hatással a megfelelő sporttáplálkozásra?

Mi van hatással a megfelelő sporttáplálkozásra?A megfelelő, tudatosan felépített táplálkozásra ma már egyre több ember figyel oda a mindennapok során. Az átlagembereknek is fontos, azonban a sportolók számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy táplálkozásukra is figyelmet fordítsanak. Ez a sporttáplálkozás, lássuk, hogy mitől függ egy sportoló táplálkozása.

Mivel a teljesítményre is hatással van a táplálkozás, így figyelembe kell venni, hogy milyen sportot űző sportolóról van szó, ha ki akarja hozni magából a maximumot. Általában 3 nagy csoportot különböztethetünk meg, állóképességi-, erősportokat, valamint a kettő kombinációját. Természetesen mindegyik nagy csoportban az egyes sportágat külön-külön táplálkozási szokásokat követelnek meg.

A sporttáplálkozás következő eleme az edzésidőszak, mivel más étrendre van szükség felkészüléskor, és másra a versenyek alkalmával.

Hatással van az étrend kialakítására a sportoló életkora is, ugyanis a egy fiatal élsportoló étrendje jelentősen eltérhet egy idősebb sportolóétól. Ifi sportolók esetén nem csak a sportolás általi fejlődésnek kell elegendő energiát biztosítani, hanem a test életkorból fakadó növekedésének is. Ebben a fiatal korban kevésbé javasolt pl. az étrend-kiegészítők használata, helyette törekedni kell arra, hogy a fiatal sportolók a szükséges energiát, tápanyagokat a mindennapi étkezésből szerezzék be.

Az élsportolók nem csak az általános tanácsokat fogadják meg, hanem egy dietetikus segítségével saját étrendet készíttetnek maguknak, amely figyelembe veszi az egyéni igényeket, tulajdonságokat is.