Klíma vásárlási tudnivalók

Klíma vásárlási tudnivalókA klíma vásárlása nem olyan egyszerű folyamat, mint azt elsőre gondolnánk, ugyanis rengeteg dologra, apró részletre kell odafigyelni vásárlás előtt. Lássuk, melyek ezek.

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a klíma szerelés engedélyköteles, magánszemély csak akkor vásárolhat klímát, ha rendelkezik olyan szakemberrel, aki beszerelheti azt. Nem csak emiatt érdemes azonban szakember segítségét kérni, hanem a klíma kiválasztásában is tud egy hozzáértő segíteni. Az engedéllyel rendelkező cégek listáját meg lehet találni a Klímavédelmi Hatóság honlapján, így szerencsére könnyedén ellenőrizni lehet, hogy az adott cég megfelel-e a követelményeknek.

Az első tanács, amit manapság már szinte mindenki hallott, hogy inverteres klímát érdemes vásárolni. Az inverteres klíma lényege, hogy folyamatosan működik, de nem maximális teljesítménnyel, aminek következtében jóval kevesebbet fogyaszt, mint az ún. on-off klímák. Árban természetesen drágább, de a különbség hamar megtérül.

A klíma készülék kiválasztása sem egyszerű, figyelembe kell venni a helyiségek, lakás elrendezését, fekvését, szigetelési tulajdonságait és a hűteni/fűteni kívánt tér nagyságát is. Ezek függvényében kell megválasztani a klíma berendezés teljesítményét. Ha kiválasztani ki is tudjuk saját magunk a berendezést, a beszereléshez mindenképpen szükség lesz szakemberre.

Ha nem akarunk belevágni nagy munkálatokba, akkor választhatunk mobil klímát is, aminek beszereléséhez nem kell szakember, és nem is igényel fix helyet otthonunkban. Hátránya a nagyobb zaj és a drágább üzemeltetés.