Érdekességek Székelyszabarról

Székelyszabar település Baranya megyében található, Mohácstól nem messze, mindössze 12 km-re. A Mohács melletti elhelyezkedés nagy hatással volt Székelyszabar történelmére is. A települést írásos formában 1389-ben említik először, de a török hódoltság időszaka után teljesen elnéptelenedett, németekkel telepítették be az 1700-as évek elején. A német lakosság volt a meghatározó a következő időszakban, ugyanis az 1800-as évek közepén érkeztek csak meg az első nem német lakók a településre. A lakosság összetétele a 2. világháborút követően változott meg nagymértékben, ugyanis ekkor a német lakosság egy részét kitelepítették, a helyükre pedig székelye, felvidéki magyarok kerültek.

Székelyszabar jelenleg óvodával, orvosi rendelővel, települési könyvtárral és közösségi hellyel, valamint Digitális Jólét Program ponttal rendelkezik. Ezek adják a település és a közösségi élet alapjait. Civil szervezeteket is találhatunk, a Székelyszabar Község Kultúrájáért és Sportjáért Közalapítvány, a Magyar-Német Baráti Klub Székelyszabar és a nyugdíjas Klub is a település fejlesztésével, jobbá tételével foglalatoskodik.

Érdemes felkeresni a település látnivalóit is. Ilyenek pl. az 1806-ban épület templom, a Szabari erdő, a Szentháromság szobor, a település első templomának emlékkeresztje, a Rókus-kápolna és a Német Ház is.