Lemez vagy zsindely fedés?

A megszokott agyag vagy kerámia cserepes fedéshez képest két nagy alternatívát találhatunk: a lemez fedést (pl. a Gerard tető által gyártott Gerard lemez) és a zsindely fedést. Bejegyzésünkben ezt a két tetőfedés típust fogjuk bemutatni.

Ár

Az első dolog, amit minden háztulajdonos szemügyre vesz tetőépítés vagy tető felújítás során, az a munkálatok ára. A megszokott agyag cserepekhez képest mindkét fedés típus kisebb költséggel rendelkezik, főleg, ha figyelembe vesszük azt is, hogy ezek könnyű tetőnek tekinthetők, így nem igényelnek olyan nagy teherbírással rendelkező tetőszerkezetet, mint az agyag cserepek.

A zsindely olcsóbb, mint a lemez fedés, így sokan választják azt, annak ellenére, hogy a kisebb ár rövidebb tartóssággal jár, amit a következő pontban látni fogunk.

Tartósság

A másik tulajdonság, amire figyelni kell a tetőknél, hogy előreláthatólag mennyi ideig fogják tudni ellátni a feladatukat. A zsindely fedés általában 25-30 évre kiváló megoldást nyújt, és olcsóbb, mint a lemez fedés.

A lemez fedés gyakran jó megoldás akár 40-50 évre is, így a kicsit drágább ár ellenére sokan választják a zsindely fedéssel szemben.

Időjárás viszontagságai

A jégeső a zsindely egyik legnagyobb ellenfele, a kisebb jégeső nem jelent problémát, de a nagyobb viharok már okozhatnak kárt a tetőben. A lemez fedés ezzel szemben a legnagyobb jégesőnek is várhatóan ellenáll.