Miért van szükség antivírus szoftverre?

Miért van szükség antivírus szoftverre?A számítógépek, valamint az egyéb, internetre csatlakozó eszközök használata esetén szükség van a kártevők elleni megfelelő védelemre. Ezt a védelmet általában antivírus szoftverek biztosítják. De mi is az az antivírus szoftver, és tényleg ennyire fontos, hogy legyen?

Először is meg kell említeni, hogy ma már szinte minden eszköz rendelkezik valamilyen beépített vagy az operációs rendszeréhez tartozó antivírus szoftverrel, védelmi rendszerrel. Ezek a szoftverek általános esetben elegendő védelmet nyújtanak, de a speciális, külön erre a célra kifejlesztett szoftverek segítségével biztonságosabbá tehetők az eszközök.

Az antivírus szoftverek működésének lényege, hogy rendszeresen ellenőrzik az eszközt, vírusok, malware-ek, egyéb kártevők ellen kutatva, ha pedig potenciális problémaforrást észlelnek, akkor azt karanténba rakják, vagy akár teljesen el is távolítják. Ennek köszönhetően a felhasználók gyakran semmit nem vesznek észre abból, hogy a szoftver megvédte őket, csak az értesítést, hogy elbánt a kártevővel.

Az antivírus szoftverek tehát vizsgálják az eszközön levő fájlokat, kártevők után kutatva. Emellett azonban számos egyéb hasznos funkcióval is rendelkeznek. Ilyen funkció pl. a web böngészéshez kapcsolódó aktív védelem, ami ellenőrzi a weboldalakat és azok tartalmát, hogy ne legyen rajtuk kártevő. Hasonlóan plusz funkciók szoktak lenni pl. a szülői felügyelet, a tűzfal vagy a jelszó lopás elleni védelem.